Tippek, amiket érdemes megfogadnod 30 környékén

Valószínűleg neked is eszedbe jutott már, hogy vajon mi lesz, ha idősebb leszel, eleget dolgoztál már és nem munkával akarod fenntartani magad?  Ha nem szeretnél később azon aggódni, hogyan fogsz kijönni a nyugdíjadból, és aktív, tartalmas életet tervezel élni, érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat.

shutterstock_583814011.jpg

Mi lesz velünk nyugdíj híján?

A jelen fiataljai nincsenek könnyű helyzetben, ami az idősebb éveiket illeti. A most nyugdíjba vonulók még számolhatnak azzal, hogy átlagosan az utolsó fizetésük 70 százalékát kapják majd nyugdíjként, de öregedő társadalmunk miatt várhatóan ez a ráta a következő évtizedekben lényegesen csökkenni fog. Tehát minél távolabb vannak a nyugdíjas évek, annál kisebb lesz a várható nyugdíjunk az utolsó fizetésünkhöz képest.

A fiatalabb generációk tehát már nem igazán számíthatnak az állami gondoskodásra - amivel egyébként ők is tisztában vannak - erről bővebben is írtunk egy korábbi posztunkban. Ennek ellenére csak kevesen tervezik tudatosan anyagi jövőjüket. Legalábbis az OTP Nyugdíjpénztár friss kutatásából az derül ki, hogy bár tisztában vannak azzal, hogy 35 éves koruk előtt mindenképpen el kellene kezdeniük a takarékoskodást nyugdíjas éveikre,  a legtöbbjük mégsem rendelkezik megtakarítással.

Pedig sokat jelenthet, ha már korán elkezdünk félretenni, főleg, ha számításba vesszük azt, hogy el fog jönni az az idő, amikor az állami nyugdíj nem lesz elégséges. Ráadásul az öngondoskodással tudatosan alakíthatjuk jövőnket, tervezhetünk rövidebb, illetve hosszabb távra is. Ráadásul ma már találunk olyan megoldást, amelyet akkor is igénybe vehetünk, ha havonta csak keveset tudunk megtakarítani.
shutterstock_686833744.jpg

Persze pályakezdőként nem biztos, hogy ez az első, amire gondolnak a fiatalok, hiszen prioritást élveznek a rövidtávú tervek, mint a munkakeresés, vagy a lakhatás megoldása. Így az egészen távoli jövő, érthető módon, elsikkadhat az aktuális élethelyzetek mellett. Ezért sokat segíthet a tudatos tervezésben, ha a felnőtt élet kezdetén látnak szűkebb és tágabb környezetükben olyan pozitív példákat, amelyek arra ösztönzik őket, hogy már fiatalon tegyenek a kiegyensúlyozott nyugdíjas évekért.  

Az OTP Nyugdíjpénztár Nyugdíj Mentor Program mentorai, Éva, Hajnal, István és Topi, bőven tudnak mesélni a boldog idős korról és a hozzá vezető útról. Bevallásuk szerint nem is bízták a véletlenre, hogy ez így alakuljon. Íme néhány tipp tőlük, amiket érdemes megfogadni.



A Nyugdíj Mentor Program 4 fiatal számára biztosít lehetőséget arra, hogy egy-egy saját területén tapasztalt és már boldog nyugdíjas mentor segítségével készüljenek fel a munka és az élet kihívásaira. A program résztvevői kipróbálhatják, milyen lenne, ha álomszakmájukban dolgozhatnának, és nyugdíjasként hobbiként hódolhatnának hivatásuknak. A mentorpárosok közösen eltöltött ideje alatt kiderül, milyen kihívásokra, örömökre számíthatnak a mentoráltak szakmai pályafutások során. Mindebben egy tapasztalt, hivatását ma már hobbiként űző nyugdíjas mentor van a segítségükre.



Sok kicsi sokra megy

Elavultnak tűnhet a fenti szólás-mondás, de igaz. Megtakarítással, vésztartalékkal ugyanis az anyagiakban bekövetkező hirtelen változásokat könnyebb áthidalni, megoldani, és hosszabb távú terveinkhez is jól jöhet a félretett pénz. Az egykori vadászpilóta, Topi - róla részletesebben itt olvashattok - saját bevallása szerint már egészen fiatal korában meggondolta, hogy mire, mikor és mennyit költsön.

“Mindig igyekeztem előre gondolkodni, már 14 évesen félretettem a zsebpénzemet, mert azt gondoltam, hogy türelemmel és takarékossággal elérhetem a céljaimat.”  - mondja a pilóta, aki elégedett nyugdíjas éveivel, hiszen biztos anyagi körülmények között él, saját maga rendelkezik az idejével, sőt hivatásának is tud hódolni hobbi szinten. “Nekem az a tanácsom a fiataloknak: ha nem muszáj, ne költsék el az összes jövedelmüket, próbálják meg a forrásaikat átcsoportosítani és megtakarításokat képezni, de éljenek!” - mondja.

img_20180912_093916_5.jpg

Topi szabadidejében diákoknak adja át a repüléssel kapcsolatos tapasztalatait.  A képen jobbra Topi, balra mentoráltja, Márton.

Hasonlóan vélekedik Éva is, aki hosszú évtizedekig kötéltáncosként dolgozott, és bevallása szerint sokat köszönhet annak, hogy már egész fiatalon elkezdett lecsípni a fizetéséből, hogy később legyen megtakarítása. “Én voltam mindig a családból a legspórolósabb, mindig beosztom, amim van, szerintem, ha rengeteg pénzem volna, akkor is ilyen lennék” - állítja. Szerinte a legjobb megoldás az, ha már a lehető legkorábban szétnézünk, milyen lehetőségek állnak a rendelkezésünkre, hogy félretegyünk nyugdíjas éveinkre, legyen szó otthoni gyűjtögetésről, nyugdíjpénztárról, vagy egyéb befektetésről.

kingaevagyak.jpgÉva, ma már hobbiként oktatja a kötéltáncot. A képen épp Kingát, a mentoráltját tanítja.

 

Cél nélkül nincs eredmény

Ahhoz, hogy egyről a kettőre jussunk, fejlődjünk, és tudjunk tervezni, nem árt, ha megfogalmazzuk a céljainkat - legyen szó szakmai kihívásról, vagy pénzügyi terveink megvalósításáról. Ha ugyanis tudjuk, mit szeretnénk elérni, és sorra vesszük, hogy ehhez milyen eszközökre, forrásokra van szükségünk, könnyebb lesz megtalálni a módját, hogyan teremtsük meg azokat. Mentoraink is így tettek fiatalabb éveikben, és tapasztalataik igazolják, hogy érdemes megtervezni, mit mikor szeretnénk elérni, kitűzött céljainkhoz mennyit kell félretenni.

 

A posztot az OTP Nyugdíjpénztár támogatta. 

Vitatkoznál? Egyetértesz? Kommentelj!

Ha tetszett a téma, olvasd el posztunkat, hogy vajon régen tényleg minden jobb volt-e! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bezzeganyugdijasok.blog.hu/api/trackback/id/tr8814283173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marty Mcfly 2018.10.08. 14:38:46

nesze semmi, fogd meg jol...
orulok, h ma mar mas az anyagi helyzetem, de korabban nem tudtam volna megtenni, hogy barmennyit is felretegyek-hivhatjuk zsebpenznek, fizetesnek, akarminek. Foleg aki felsooktatasi intezmenyben tanul, majdnemhogy eselye sincs (hacsak nem olyan csaladi hatterrel rendelkezik), hogy 25-26 eves koraig barmit is felretegyen.
ergo ez a cikk azon fiataloknak szol, akiknek igenis VAN penzuk (vagy apucitol, vagy tenyleg jo kezdo munkahelyrol), es van mibol felretenni; az valoban igaz, hogy ha meg van is, sokan elverik nem gondolva a jovore.
Ha viszont errol szol a cikk, akkor nem kene ennyire altalanositani!

midnightcoder2 2018.10.08. 15:29:13

Ja. Aztán mire odakerülsz, jön egy helyre kis gazdasági összeomlás, és elviszi az egészet.

KolompárRómeó 2018.10.08. 15:35:37

@midnightcoder2: na igen. Abban én se hiszek, hogy majd betolom az OTP-be 40 éven át és majd a végén de jó lesz nekem. Az OTP-nek biztos. De mi volt 40 éve? NDK, Kádár János, stb. El se tudtuk képzelni azt, amivé a világ vált. Most se tudjuk, mi lesz 40 év múlva. Az biztos, hogy nem fogok egy fillért se évtizedekre bármilyen pénzintézetnek betolni.

Dezsike 2018.10.08. 15:50:49

Azt meg lehet oldani, hogy az utánam fizetett nyugdíjjárulékot ne az állam kapja, hanem én, cserébe nem kapok állami nyugdíjat? A nettóban kapott pénzből nem tudok félretenni, mert pont elég arra, hogy éljünk, de ha 40 év múlva nem számíthatok állami nyugdíjra, nem fizetnék bele, ha úgyse látom viszont. Cserébe azt eltenném magamnak a nyugdíjas évekre, ha meg marad, a gyerek megörökli, nem nyeli be az állam.

kvp 2018.10.08. 15:59:05

"Azt meg lehet oldani, hogy az utánam fizetett nyugdíjjárulékot ne az állam kapja, hanem én, cserébe nem kapok állami nyugdíjat? A nettóban kapott pénzből nem tudok félretenni, mert pont elég arra, hogy éljünk, de ha 40 év múlva nem számíthatok állami nyugdíjra, nem fizetnék bele, ha úgyse látom viszont. Cserébe azt eltenném magamnak a nyugdíjas évekre, ha meg marad, a gyerek megörökli, nem nyeli be az állam."

Igen, ezt hivjak fekete munkanak, esetleg minimalberre bejelentett es tobbit zsebbe munkahelynek. Meg adozni sem nagyon kell az igy szerzett jovedelembol. Viszont a mai nyugdijjarulek nem a mi majdani nyugdijunk, hanem a mostani nyugdijasok (a szulok, nagyszulok) szamara beszedett ado.

Egyebkent ha valaki felre akar tenni nyugdijas korara, akkor tegye, de szerintem semmikeppen sem nyugdijalapban, mert onnan nagyon nehezen lehet a penzt kivenni es pont azert nyeresegesek, mert nem is adjak ki az osszes betett penzt. (a nyugdijkorhatar altalaban a varhato elettartam, tehat a lakossag fele nem erheti el) Erdemesebb valami olyan befektetest keresni, ami jobb hozamot hoz. Eppen most meg az ingatlan is jobb mint barmilyen nyugdijalap.

Van meg egy aranylag jo nyugdijbiztositas, megpedig a sajat gyerekek. Ha van eleg beloluk, akkor szinte biztos, hogy legalabb az egyik segit idos korunkban. Ha nincs, akkor marad a hiresen tisztesseges bankokban bizni vagy megoldani az oregkori megelhetest sajat magunk. A nagycsalad es a sok unoka jobb biztositeknak tunik barmilyen banknal, foleg a mai bizonytalan gazdasagi helyzetben.

tatárfejű kutya 2018.10.08. 19:24:14

Nehéz havi 150-160.000 nettóból még a jövőnkre is félre tenni...

metal · http://electric.blog.hu 2018.10.09. 08:57:41

Az elejére kellett volna kiírni, hogy fizetett hirdetést látunk, és akkor el se olvasom. Annál nagyobb baromságot nem is lehet csinálni, mint kötni egy szerződést, amibe 40 évig kell fizetni, de a benne lévő pénzhez gyakorlatilag nem tudsz hozzáférni, mindegy éppen mi történik veled!

Gyingizik 2018.10.09. 13:37:04

Ez egy OTP-s nyugdíj-előtakarékossági propaganda cikk, ugye? Már tele van a hócipőm, hogy elvették a nyugdíjat, nem lesz nyugdíj miközben az én muteromnak pl. nagyobb a nyugdíja(özvegyivel együtt) mint nekem a fizum.

Bezzeg a nyugdíjasok

Hogyan lehetnek nyugdíjas éveink aktívak és örömteliek? Mit tanulhatnak a fiatalabb generáció tagjai az idősektől? A Nyugdíj Mentor Program szereplőit követve személyes tapasztalatokat és hatékony tippeket osztunk meg hétről hétre.

Friss topikok

süti beállítások módosítása