Így rázd gatyába a pénzügyeidet!

Nem érted, mire ment el megint a fizetésed egy része, pedig nem is költöttél extrára? Hó végére valahogy mindig lenullázod magad, pedig szeretnéd, ha lenne megtakarításod? A pénz “eltűnésében” szerepet játszhatnak azok az apró, de gyakori költéseink, mint a dohányzás, vagy a buliban megivott fröccsök száma. Már eggyel kevesebb káros szokás és eggyel több olcsóbb megoldás közelebb hozhat minket ahhoz, hogy legyen havi megtakarításunk. A félretett pénz pedig hozzájárulhat a nagyobb terveink megvalósításához, vagy akár egy kiegyensúlyozott nyugdíjas kor megalapozásához.

Korábbi posztjainkban bemutattuk nektek az OTP Nyugdíj Mentor Program mentorait, akik aktív, kiegyensúlyozott életükkel kiváló példát nyújtanak arra, hogy miért érdemes már fiatalon tervezni a nyugdíjas éveinket. Ők maguk is arra biztatják a mai fiatalokat, hogy minél hamarabb kezdjenek el félretenni, hiszen a tapasztalataik azt mutatják, hogy pénzügyi tudatosságuk nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy ma csupán hobbiként és ne a megélhetésért foglalkozzanak egykori munkájukkal. Megfogadni a tanácsukat azonban nem olyan könnyű, főleg fiatalon, amikor még kevés a tapasztalat, hogyan kell tudatosan bánni a pénzzel.

Most ebben segítünk: mutatjuk, hogyan spórolhatod meg kiadásaid akár 35%-át, azzal, ha átláthatóbbá teszed a pénzügyeidet és csökkented a láthatatlan kiadásaidat. Talán nem is gondolod, de eggyel kevesebb latte, vagy egy káros szokás feladása - mint a cigi, vagy az alkoholfogyasztás - is hozzásegíthet ahhoz, hogy legyen annyi havi megtakarításod, amit, ha például a nyugdíjpénztári számládra teszel, gondoskodsz a boldog nyugdíjas éveidről. A takarékoskodást kezdheted piciben is, az OTP  Nyugdíjpénztárnál például a minimális havi tagdíj 5 000 forint, amit, ha havonta fizetsz, már akár 2,5 millióval leszel beljebb (ezen a linken találod a megtakarítás kalkulátort)mire nyugdíjas leszel. Ez a megoldás egyszerű, átlátható: a Nyugdíjpénztár tárolja és befekteti a megtakarításodat, vagyis az évek alatt összegyűlt pénzt nyugdíjjáradékként kamatoztatva megkapod, és rejtett költségekkel sem kell számolnod. A pénzedhez pedig 10 év után hozzáférhetsz, ha úgy döntesz, hogy aktuálisan szükséged van a félre tett pénzre, később pedig folytathatod a takarékoskodást. Kezdésnek a havi ötezer forint pedig pont akkora tétel, amit néhány kisebb praktikával könnyedén eltehetsz te is magadnak.
shutterstock_338019020.jpg
1. Hagyj fel a struccpolitikával!

Ahhoz, hogy felismerd, hova tűnik el apróbb részleteiben a fizetésed, érdemes egy héten keresztül megfigyelni és jegyzetelni saját szokásaidat. Ha tételesen leírod, hogy mire mennyit költöttél, látni fogod - még, ha fájni is fog - mik azok a felesleges kiadások, amelyeket, ha minimalizálsz, vagy kiváltasz mással, máris jóval több marad a számládon. A módszert Motoko Haninak újságírónak köszönhetjük, aki szerint az anyagi biztonság a boldog élet egyik alapköve, ezért írt a kaeibo ötletéről egy női magazinban. Ez lényegében egy költségvetési napló, aminek vezetésére érdemes rászoktatni magadat (ezt egy okostelefon jelentősen megkönnyíti), ugyanis így a kiadásaid 35%-át is megspórolhatod havonta!

Így csináld:

Hónap elején írd fel, mennyi pénzből gazdálkodsz összesen, és azt is, hogy mik a kötelező kiadásaid. A két szám közti különbség adja ki, hogy mennyi pénzből költhetsz élelmiszerre és egyéb kiadásokra.

Az ezen felül történő kiadásaidat négy oszlopba jegyezd fel:

  • létszükséges kiadások (étel, gyógyszer)
  • opcionális kiadások (étterem, szórakozás stb.)
  • kultúra (könyv, színház, mozi, magazinok)
  • extra kiadások (váratlan események, javítás, ajándékok).

Ezek után tűzz ki célokat az adott hónapra, például, hogy mennyi pénzt szeretnél félretenni, vagy melyik pénzköltési szokásodon lenne érdemes változtatni.

shutterstock_572542648.jpg
2. Gondolkozz eleinte kicsiben

Határozz meg minden nap egy apróbb összeget - száz-kétszáz forintot - ezt tedd egy befőttes üvegbe, majd hó végén az összegyűlt pénzt fizesd be a nyugdíjpénztári számládra. Magad is csodálkozni fogsz, milyen gyorsan összegyűlik pár ezer forint.

3. Az alkalmazások is segíthetnek

Használd ki az okostelefonodat és tölts le olyan applikációkat, amelyek segítenek a spórolásban. Ilyen például a Money Lover vagy a Pocket Expense.

4Jó barátod: a rendszeres átutalás

Ha nem bízol abban, hogy nem fogod elkölteni a megtakarításra szánt összeget, állíts be rendszeres átutalásokat a folyószámládon, így a tétel egyből oda kerül, ahová azt eredetileg szántad.

5. Mondj le a káros szokásaidról!

Rossz hír, hogy Magyarországon az elmúlt években folyamatosan növekszik a dohányzó fiatalok aránya, annak ellenére, hogy ma már több mint 1200 forintot kóstál egy doboz cigaretta. Gondold csak végig, az átlagos, heti 2-3 dobozos fogyasztás mellett ez a kiadás akár havi 10-15 ezer forintos többletköltséget is jelenthet és akkor még nem beszéltünk az alkoholfogyasztásról, amire szintén sokat költenek a hazai fiatalok. A tippünk nem az, hogy vonulj zárdába és ne járj el bulizni, de az egészséged és a pénzed megőrzése miatt érdemes belőlük kevesebbet fogyasztani.

shutterstock_605903186.jpg
6. Tudatosabb étkezés

A fizetésünk tetemes részét élelmiszerre költjük, de egy kis odafigyeléssel jócskán tudunk ezen a kiadáson faragni. Nem azt mondjuk, hogy ezek után csak parizert vásárolj, viszont sokat spórolhatsz azzal, ha magadra főzöl, és nem mindig menüzöl a közeli étkezdékben, éttermekben, vagy ha a büfék helyett közértben veszed meg a reggelidet. Sokat segíthet az is, ha kicsit visszaszorítod az elvitelre vásárolható kávé, vagy a napi nasi adagjaidat. Amennyiben naponta csak egyszer döntesz az olcsóbb verzió mellett, akkor is meg fogsz lepődni a hónap végén, hogy milyen sok pénzt takarítottál meg.

7. A hipermarketek csapdája

Ha egy nagyobb hipermarketben vásárolsz, nagy eséllyel egy rakás olyan termékkel jössz majd ki, amelyekre valójában nem is volt szükséged. Azért, hogy ezt elkerüld, érdemes vásárlás előtt listát készíteni, hogy pontosan mikre is van szükséged, és az sem árt, ha csak annyi készpénzt viszel magaddal, amennyiből kijössz. Korlátozd a vásárlási idődet! Minél kevesebb időd van, annál nagyobb az esélye annak, hogy csak azt veszed meg, amire szükséged van. És ha lehet, ne vásárolj éhesen, mert a statisztikák szerint az éhes ember többet költ és jellemzően olyan termékek is bekerülnek a kosarába, amelyekre más esetben ellen tudna állni. Ne ess te is ebbe a hibába!

8. Utazz tömegközlekedéssel – vagy telekocsival!

Próbáld ki a telekocsi szolgáltatást, jó időben pattanj biciklire, vagy csak simán használd a tömegközlekedést. Ezzel a környezetednek és a pénztárcádnak is jót teszel.

shutterstock_791545231.jpg
9.  Ha a ruha a gyengéd

A fiatalok pénzköltésében nagy szerepet játszik a ruházkodás, és sokuk számára ez a legnehezebben legyőzhető csábítás. Ha te is gyakran esel abba a hibába, hogy nem tudsz nemet mondani egy-egy új ruhadarabra, akkor érdemes az alábbiakat megfogadni:

  • ne dőlj be az akcióknak, mert nem fogsz azzal spórolni, ha ősszel megveszel két fürdőruhát
  • hagyj fel a netes vásárlással, az is pénztemető
  • minden hónapban kalkulálj, és csak annyi pénzzel menj el ruhát vásárolni, amennyit a büdzséd megenged.

Ha megtanultunk odafigyelni a költéseinkre, innen már csak egy lépés, hogy a megspórolt pénzünkből félretegyünk a jövőre, és kiválasszuk a számunkra legkényelmesebb, legszimpatikusabb megtakarítási formát.  Az öngondoskodás most még talán túl távoli feladatnak tűnhet, de a kiegyensúlyozott nyugdíjas évekért érdemes minél korábban számolni vele.


A posztot az OTP Nyugdíjpénztár támogatta.

Vitatkoznál? Egyetértesz? Kommentelj!

Ha tetszett a téma, olvasd el posztunkat, hogy miket érdemes megfogadni 30 környékén.

A bejegyzés trackback címe:

https://bezzeganyugdijasok.blog.hu/api/trackback/id/tr2614294373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dezsike 2018.10.11. 16:11:18

A pénz jelentős része evésre megy. Mi még nem tudunk magunkra főzni, mert nincs konyhánk és bár fél éven belül kapunk ajándékba egyet, addig marad az éttermi/rendelt kaja.
Antidohányosok és -alkoholisták vagyunk, ha ajándékba kapunk egy bort vagy pezsgőt leadjuk a szüleinknek. Ha kellene erre költeni, anyagi csőd lenne.
A tömegközlekedés túl drága! Ha már ketten utaztok teljes áron jobban megéri autóba ülni - mivel feleségem diákkedvezménye október 31.-én lejár, mi is ezt fogjuk tenni, HITELBŐL (mert nincs más választásom) leteszem a jogsit. Hogy aztán a hitelt miből fizetjük? Jó eséllyel semmiből...
Ruhát, cipőt csak akkor veszünk, ha muszáj, mert tönkremegy az előző. De sajnos manapság 3-8 hónap alatt tönkremegy egy cipő, 6-12 hónap alatt elszakad a nadrág, stb... Így mégis hogy spóroljon az ember?

A minimális tartalékból LED fényforrásra cseréltem mindent a házban, de az általány miatt csak egy év múlva lesz haszna. Fűteni meg muszáj, és mivel én már 25 fokban elkezdek izzadni, 28 fokban meg egyenesen rosszul vagyok, hűteni is. A kazánt és a klímát évente karban kell tartani. Hol tudna az ember a bérminimumból spórolni?

HaCS 2018.10.11. 17:26:30

Kiegyensúlyozott nyugdíjas évek?

Most kicsit megnevettettél.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2018.10.13. 08:01:19

@Dezsike: A hozzászólás véleményem szerint teljesen átgondolatlan. A leírtakból úgy néz ki, az igények nem igazán vannak köszönőviszonyban a lehetőségeitekkel. Klíma igen, éttermi étkezés, házhozszállítós kaja igen, egy főzőlap, egy serpenyő és egy lábos már nem? Ha a jogosítvány is hitelből van, az autó és a benzin miből? Bérminimumból nehezen... A tömegközlekedés Budapesten, két embernek nem egészen 20.000 Ft. Ha mindenhova autóval jársz, az drágább. (Az autónak ugyanis, a tévhitekkel ellentétben nem áll meg ott a fenntartása, hogy tankolni kell.)

Bezzeg a nyugdíjasok

Hogyan lehetnek nyugdíjas éveink aktívak és örömteliek? Mit tanulhatnak a fiatalabb generáció tagjai az idősektől? A Nyugdíj Mentor Program szereplőit követve személyes tapasztalatokat és hatékony tippeket osztunk meg hétről hétre.

Friss topikok

süti beállítások módosítása