Te is dolgozni akarsz életed végéig?

 

Valószínűleg néha mindenki elgondolkozik azon: én vajon milyen nyugdíjas leszek? A szerető nagyi, aki az unokáinak él?  A „társasház Magdi nénije”, aki elfoglaltság híján mások magánéletében turkál? Az öregúr az utcából, aki dühös mindenkire, de főleg a nála fiatalabbakra? Vagy esetleg olyan, mint Hajnal, Éva, István és Topi, akik idős korukban is aktívak, hobbiként űzik a hivatásukat ? Kifaggattuk az OTP Nyugdíjpénztár Nyugdíj Mentor Program fiatal résztvevőit, hogy megtudjuk, a fiatalok hogyan látják magukat idősen, mik a közép és egészen hosszútávú terveik a jövőre?

Nem meglepő, ha neked is zsémbes idősek, TV előtt ülő nénik és bácsik, jobb esetben szeretettel teli nagyszülők jutnak eszedbe a nyugdíjasokról, hiszen nagy általánosságban így élnek a köztudatban. Egy hazai  felmérés szerint az Y generáció 56, míg a Z generáció 44 százaléka látja a jelenlegi nyugdíjasok életét küzdelmesnek vagy elviselhetetlennek. Az OTP Nyugdíjpénztár szakemberei szerint ennek nem kéne így lennie, de tény, hogy a boldog nyugdíjaskor megteremtéséhez időben el kell kezdeni a felkészülést, a tudatos pénzügyi tervezést. Ám a kutatás szerint ezekkel a lehetőségekkel egyelőre nem igazán számol a magyar lakosság: amíg a még jellemzően tanuló Z generáció tagjainak 47 százaléka gondolja úgy, hogy nyugdíj mellett is dolgozni fog, addig a jellemzően a húszas éveinek végén, harmincas elején járó korosztály 61 százaléka is az élethosszig tartó robotban látja a megoldást. Pedig a blogunkon már bemutatott Nyugdíj Mentor Program mentorai  - akiknek életmódja jócskán eltér a közfelfogás szerinti negatív képtől - jól példázzák, hogy vannak egyéb alternatívák is. Ez a fiatal mentoráltakat is nagyon inspirálja, akiket ezúttal arról kérdeztünk, hogyan képzelik el magukat idősnek, és milyennek látják mentoraik jelenlegi élethelyzetét?

A Nyugdíj Mentor Program 4 fiatal számára biztosít lehetőséget arra, hogy egy-egy saját területén tapasztalt és boldog nyugdíjas mentor segítségével készüljenek fel a munka és az élet kihívásaira. A program résztvevői kipróbálhatják, milyen lenne, ha álomszakmájukban dolgozhatnának, és nyugdíjasként hobbiként hódolhatnának hivatásuknak. A mentorpárosok közösen eltöltött ideje alatt kiderül, milyen kihívásokra, örömökre számíthatnak a mentoráltak szakmai pályafutások során, és hogyan kell felkészülniük a boldog idős évekre. Mindebben egy tapasztalt, hivatását ma már hobbiként űző nyugdíjas mentor van a segítségükre.

 

“Jó látni, hogy Topi azt teszi, amit szeret, tetszik, hogy ilyen kiegyensúlyozottan éli az életét, hogy nem görcsöl rá dolgokra. Szeretnék majd egyszer én is ilyen nyugdíjas lenni”

- mondja Márton, a jelenleg informatikusnak tanuló fiú, aki a repüléssel ismerkedik mentorának segítségével. Bevallása szerint eddig, fiatal korából kifolyólag nem nagyon elmélkedett azon, hogyan érdemes készülni a nyugdíjas évekre, de Topi életmódját látva egyre inkább foglalkoztatja a gondolat, hogyan lehet elérni azt, hogy az embernek nyugodt és mindemellett aktív idős kora legyen.

img_9385_1.jpgZoli és mentora Topi, aki életével inspirálja a fiatal fiút.

“Egyelőre a tanulásra koncentrálok, de az ösztöndíjamat félreteszem, ahogy a nyári munkákból kapott jövedelmeimet is. Még nem tudom, mire gyűjtök, de ez a kérdés majd akkor válik igazán aktuálissá, ha elvégeztem az egyetemet és munkába állok.” - mondja Márton, aki a szüleitől látta, hogyan kell a pénzügyi döntésekben mérlegelni, így fiatal kora ellenére már most tudatosan bánik a pénzével.
Kinga, aki jelenleg a kötéltánccal ismerkedik, hasonlóan képzeli el az időskori éveit, mint ahogy azt mentora, Éva éli. Azt mondja, ő is szeretne majd sokáig aktív maradni, előadásokat rendezni, vagy akár fellépni. “Van olyan kortárs táncos ismerősöm, aki hetvenévesen is fellép. Szerintem, ha nem jönnek közbe sérülések, az ember addig tud táncolni, ameddig csak akar” - magyarázza.

kingaeva_1.jpgKinga olyan aktív nyugdíjas kort szeretne, mint amilyen az Éváé.

Éva élete példaértékű számára, és emellett él egy idilli kép a fejében az idősebb éveiről, amit valahol a fővárostól kicsit távolabb képzel el. “Jó volna erre már most félretenni, de egyelőre az a cél, hogy a szüleimtől elköltözhessek, és önállósodjak"- magyarázza a fiatal táncos, aki jelenleg a minimálbérnél is kevesebbet keres, így nehézkes volna még pár ezer forintot is félretenni a távolabbi terveire, de ahogy mondja, ez majd idővel biztos változni fog, hiszen még nagyon a karrierje elején tart.

Evelin, aki vágóként képzeli el a jövőjét, saját bevallása szerint a fiatal generáció egyik jellemző problémájával küzd - a megkeresett pénz gyakran kifolyik a kezei közül. “Most kezdett el fontossá válni- 24 éves leszek a következő hónapban -, hogy legyen némi megtakarításom, hogy ne nullázzam le magam hó végére” – magyarázza.

img_5174.jpg
Evelin már most fontosnak tartja, hogy anyagilag is tervezzen előre.


Timi, aki a későbbiekbe n a borász szakmában szeretne kiteljesedni, a többi mentorálthoz hasonlóan azt mondja, jó látni, hogy a nyugdíjas éveket másként is meg lehet élni, ráadásul Istvántól és feleségétől a szakmai tanácsokon túl egyéb útmutatásokat is kap az életre vonatkozóan.
Timi egyelőre a közelebbi terveire koncentrál, házat szeretne venni a párjával, de ahogy lesz módja és lehetősége, gondolni fog a nyugdíjas éveire is, mert szeretné azt nyugalomban eltölteni.

ct3a2269.jpgTimi és mentora, István.

 A következő posztunkból az is kiderül, milyen tanácsokkal látják el a fiatalokat a sokat látott mentorok.

 


A posztot az OTP Nyugdíjpénztár támogatta.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bezzeganyugdijasok.blog.hu/api/trackback/id/tr9314278615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.10.05. 00:31:07

Topi, aki Köcskefalván vadászgép-pilóta?Az igen... :D

Bezzeg a nyugdíjasok

Hogyan lehetnek nyugdíjas éveink aktívak és örömteliek? Mit tanulhatnak a fiatalabb generáció tagjai az idősektől? A Nyugdíj Mentor Program szereplőit követve személyes tapasztalatokat és hatékony tippeket osztunk meg hétről hétre.

Friss topikok

süti beállítások módosítása