Ne félj az öregedésől, lehet jól is csinálni

Végéhez közeledik az OTP Nyugdíjpénztár Mentor Programja. Blogunkon találkozhattatok a négy mentorral: Évával, Hajnallal, Istvánnal és Topival, akik egy hónapon keresztül a szakmai útmutatás mellett azt is megmutatták nekik, hogy milyen lépések megtétele szükséges a boldog nyugdíjas élethez. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, ki mit kapott a programtól, mit tanult Evelin, Timi, Márton és Kinga az idősebbektől ez idő alatt.

Öngondoskodók

Amíg a mentorprogram tartott, mi itt a blogon alaposan körbejártuk, hogy a hazai fiatalok miként vélekednek majdani idős korukról. Kiderült,  hogy a többség azzal számol, hogy nyugdíjasként is dolgoznia kell ahhoz, hogy biztosítsa a stabil egzisztenciáját. Az OTP Nyugdíjpénztár megbízásából készült legfrissebb kutatás szerint az aktív korúak 38%-a gondolja úgy, hogy már 18-25 éves kor között érdemes félretenni, míg 32% szerint elég 26-35 éves kor között elkezdeni megtakarítani a nyugdíjas éveikre. A felmérésből kiderül, hogy az Y és a Z generáció tagjainak többsége tisztában van azzal, hogy 35 éves koruk előtt el kellene kezdeni félretenni, ennek ellenére kevesen rendelkeznek nyugdíjcélú-megtakarítással. A számok azt is mutatják, hogy a fiataloknak kevés az információjuk, ami a pénzügyeket illeti, és nem nagyon tudják, milyen megtakarítási lehetőségeik vannak. Pedig erre egyre inkább szükség van, ha időben szeretnének gondoskodni a kiegyensúlyozott nyugdíjas éveikről, hiszen a statisztikák azt mutatják, hogy az állami nyugdíjellátás  hosszú távon nem fog mindenkinek biztonságot nyújtani.

A Nyugdíj Mentor Program 4 fiatal számára biztosít lehetőséget arra, hogy egy-egy saját területén tapasztalt és boldog nyugdíjas mentor segítségével készüljenek fel a munka és az élet kihívásaira. A program résztvevői kipróbálhatják, milyen lenne, ha álomszakmájukban dolgozhatnának, és nyugdíjasként hobbiként hódolhatnának hivatásuknak. A mentorpárosok közösen eltöltött ideje alatt kiderül, milyen kihívásokra, örömökre számíthatnak a mentoráltak szakmai pályafutások során, és hogyan kell felkészülniük a boldog idős évekre. Mindebben egy-egy tapasztalt, hivatását ma már hobbiként űző nyugdíjas mentor van a segítségükre.


A program négy mentora, Hajnal, Éva, Topi és István a nyugdíjasokról élő általános kép szöges ellentétei: stabil anyagi háttérrel rendelkeznek, kiegyensúlyozottak, és megtehetik, hogy szabadidejükben a hivatásuknak éljenek. Szerintük a boldog idős kort érdemes már fiatalon megalapozni, és tapasztalataik alapján arra biztatják a fiatalokat, hogy minél korábban próbáljanak meg maguknak közép- és hosszútávú célokat kitűzni, és igyekezzenek azokat fokozatosan, akár lépésenként elérni.

img_6810.jpgA berögzült sztereotípiák szerint nem éppen így néz ki egy átlagos nyugdíjas, mint Topi.

“Ha módjuk van, a lehető leghamarabb (fiatalon) kezdjenek el takarékoskodni idősebb korukra, mert bármilyen kis összeggel kezdik, amit aztán persze lehetőségük szerint emelhetnek, abból a nyugdíj idején már jó kiegészítés lesz”

- ajánlja Hajnal, aki vágóként dolgozott hosszú évtizedekig. Igaza van: megtakarítás címén nem kell egyből milliókra gondolni, hiszen ma már pár ezer forinttal is elindíthatjuk nyugdíjpénztári számlánkat. Az OTP Nyugdíjpénztárnál a minimális havi tagsági díj ötezer forint, amit némi tudatossággal, néhány spórolási tipp betartásával egy - nem túl alacsony jövedelmű - pályakezdő is el tud különíteni havi fizetéséből.

A négy vagány nyugdíjas abban is egyetért, hogy a kiegyensúlyozott időskorhoz nemcsak anyagi biztonság, hanem mentális és fizikai egészség és jó szociális kapcsolatok is szükségesek. Ezeket fiatalabb korunkban tudjuk megalapozni egészséges életmóddal, sok mozgással és azzal, hogy ápoljuk emberi kapcsolatainkat. István, aki a borászkodásban találta meg önmagát, még egy fontos dologgal egészíti ki a felsorolást:

“Ne csak pénzed, társaságod, de tennivalód is legyen, amíg csak erővel, bírod. Ne csak alibi-tevékenység, olyan alkotás, amiben éppen az öregkor adhat többet”.

Szükségünk van egymásra 

A mentorok szerint a program mindkét félnek adott valami pluszt: ahogy a fiataloknak az idősek tanácsaira, úgy a korosabbaknak a fiatalok frissességére van szükségük. Úgy vélik, épp ezért fontos, hogy a két generáció - például nagyszülők az unokákkal - minél több időt töltsenek együtt, hiszen a beszélgetésekből, az együtt töltött minőségi időből mindenki profitál.

“Az öregek a fiataloktól a kíváncsiságot újra megtanulhatják, Timi erre is jó alany volt”

- meséli István, aki feleségével abban is példát mutatott Timinek, hogy az életben sosem késő pályát módosítani és azt a szakmát kitanulni, ami igazán érdekel minket.

Készülni a nyugdíjas évekre nagyon nehéz annak, akinek a munkája nem egyezik a szeretett foglalatosságával, de akkor is lehet tervezni, hogy álmai egy részét csak nyugdíjas korban fogja tudni megvalósítani. Ehhez természetesen anyagi bázis is szükséges, lehet megtakarítással is előre gondolkodni, de mérlegelni kell, hogy a pénzt hogyan fektessük be, hogy az valóban stabil legyen, és jobban fialjon, mint az infláció mértéke” - magyarázza Mária, aki férjével 12 év után nagyot váltott és együtt belevágtak a borászatba, ami a mai napig fontos része az életüknek.

otp_yo.JPG

Timi és Mária

Topi számára is érdekes kihívást jelentett az egy hónap. A program egy olyan összehangolást igényelt, ami nem volt túl könnyű feladat, mert a stáb munkáját össze kellett hangolni időben a mentorált  és a mentor idejével, de voltak olyan helyzetek, amikor további tényezőket is figyelembe kellett venni.” - magyarázza az egykori vadászpilóta, aki azt tanácsolja a mai fiataloknak, hogy gondolkodjanak el azon, hogy mi mindent szeretnének addig elérni, milyen körülmények között szeretnének élni amennyiben elérik a nyugdíjas kort. Képzeljék el magukat abba a helyzetbe és tűnődjenek el azon is, hogy mit tehetnének annak érdekében, hogy boldogok és elégedettek legyenek. Tervezzék a jövőt!


uj.jpg
Márton számára Topi több szempontból is példakép.

A fiatal mentoráltja azt meséli, hogy Topi sok olyan új dolgot mutatott meg, amiket még sosem próbált ki azelőtt, plusz temérdek tanulságos történettel lett gazdagabb. Arról nem beszélve, hogy Topi által egy egészen új alternatívát kapott arra vonatkozóan, hogy milyen lehet egy nyugdíjas élete:

“Idáig a nyugdíjas időszakra egyáltalán nem gondoltam mivel nagyon távolinak tűnt  számomra. Fejemben ez az egész dolog úgy élt, hogy az embernek rengeteg szabadideje van, amit unalmas elfoglaltságokkal tölt. Ezzel szemben Topi megmutatta azt, hogy mennyi mindent lehet csinálni, amitől az ember nem fásul be. Ilyenek például a segway-ezés, motorozás, elektromos rollerezés, repülés  stb. Elhatároztam azt, hogy én is ilyen pörgősen, belevalóan szeretném élni majd a nyugdíjas éveimet és meggyőződésem, hogy a szakmám nekem is jelen marad az életemben (az informatika), ahogyan Topinál is a repülés” 

A közös programok, a beszélgetések, és az, hogy a fiatalok közelről is láthatták mentoraik mindennapjait, sokat segített nekik abban, hogy képzeletben bele tudjanak helyezkedni a rájuk váró időskorra. Sőt, Kinga, aki az egykori kötéltáncos, Éva mentoráltja, azt mondja, ő többek között azt is megtanulta a négy hét alatt, hogy a generációk közötti különbségeket át lehet hidalni.

“Azt hiszem, szeretnék olyan lenni a nyugdíjas éveimben, mint Éva. Érti, hogy mit mondok. Érti a fiatalok nyelvét. Ez nagyon különleges!” - meséli.

uj4.jpgÉva és Kinga gyorsan egymásra hangolódtak, mintha nem is lenne köztük több évtizednyi korkülönbség.

Egyszer te is idős leszel

A nyugdíjasokra mindig is tisztelettel néztem, hiszen annyi tapasztalat és emlék van már mögöttük, rengeteg örömteli, vagy szomorú pillanat, amiért megküzdöttek, amit átéltek, kibírtak, ami az életük része lett. A hozzáállásom velük kapcsolatban nem változott, csak megismertem újabb embereket, akikre felnézhetek. Szeretnék én is hasonlóan aktív, boldog és hasznos nyugdíjas életet, amilyen az övék is” - mondja Timi, akit a mentorprogram csak megerősített elhatározásában, hogy a jövőben szeretne a borászattal komolyabban is foglalkozni.

Sosem féltem igazán a nyugdíjas évektől, mindig távolinak és misztikusnak tűnt, de Hajnalt látva úgy érzem, hogy van egy követendő példám, és így még kevésbé tűnik félelmetesnek az egész. Ha megpróbálom követni az általa kitaposott utat, akkor remélem, hogy amikor eljön az én időm nyugdíjasként, ugyanúgy ülhetek majd a kezdő vágók mellett és segíthetem őket a partvonalról” - mesél élményeiről Evelin, aki Hajnal mellett a vágó életpályát ismerhette meg jobban.

uj2.jpgEvelinnek Hajnal több szempontból is példakép.

A fiatal mentoráltak a program során nemcsak szakmai útmutatást kaptak, hanem olyan életszagú példákat is láthattak, amelyek a későbbiekben hozzásegíthetik őket ahhoz, hogy hatékonyabbak legyenek céljaik elérésében, távolabbi jövőjük megtervezésében és alakításában. Mert, bár érthető módon mindig az aktuális élethelyzetünk a prioritás, látva a négy mentor jelenlegi életét, érdemes már fiatalon tenni, pontosabban félretenni azért, hogy nyugdíjasként hasonló életünk legyen, mint Évának, Hajnalnak, Istvánnak és Topinak.

 

A Nyugdíj Mentor Program mindennapjait kamerák követték végig, az ebből készült dokumentumfilmet hamarosan a közönség is láthatja.

A posztot az OTP Nyugdíjpénztár támogatta.

Vitatkoznál? Egyetértesz? Kommentelj!

Ha tetszett a téma, olvasd el posztunkat, hogy miért olyan vagány ez a négy nyugdíjas.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bezzeganyugdijasok.blog.hu/api/trackback/id/tr6214308249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Bezzeg a nyugdíjasok

Hogyan lehetnek nyugdíjas éveink aktívak és örömteliek? Mit tanulhatnak a fiatalabb generáció tagjai az idősektől? A Nyugdíj Mentor Program szereplőit követve személyes tapasztalatokat és hatékony tippeket osztunk meg hétről hétre.

Friss topikok

süti beállítások módosítása