Fiatalok, pályakezdők, akik boldog nyugdíjasok szeretnének lenni

Vajon egy hónap alatt bele lehet szeretni a drótkötéltáncba? Milyen lehet az egyik legjobb hazai vágó mentoráltjának lenni, informatikusként egy vadászpilótától tanulni, a HR osztályról a boros pincék világába csöppenni? Az OTP Nyugdíjpénztár Nyugdíj Mentor Program négy fiatal résztvevője meglehetősen különbözik egymástól, de egy dologban nagyon is hasonlítanak: mindegyikőjüknek van egy dédelgetett hobbija, amely nem feltétlen egyezik a jelenlegi szakmájukkal. Timi, Evelin, Kinga és Márton most lehetőséget kapnak rá, hogy kipróbálhassák magukat a vágyott szakmában.

Egy hónapon keresztül zajlik a mentorálás, a fiatal pályakezdők pedig belekóstolhatnak, milyen egyszerre szakmai és életmentoringot kapni egy jóval idősebb, a saját szakmájában már veteránnak számító mentortól, aki már élvezi az álomnyugdíjaskort. A négy mentoráltnak egy a célja, hogy a jövőben boldog, kiegyensúlyozott életet éljenek és szakmailag is kiteljesedjenek. Ehhez adnak iránymutatást a kiválasztott mentorok, akik egytől-egyig hiteles példái annak, hogy az időskor igenis egy új, izgalmas fejezet lehet az ember életében - amennyiben az egészségük, és az aktív évek során megalapozott anyagi helyzetük úgy engedi -, és ebbe az unokázástól kezdve, az új hobbikon át a passzióból folytatott hivatásig, sok minden beleférhet.

Tímea - egy borkóstoló hozta meg a kedvét

„A borászat pont az a szakma, amelyet a gyakorlatban lehet leginkább megtanulni, és erre a mentor program kiváló lehetőség” - mondja Timi, aki nem régóta ismerkedik a borkészítéssel. A békéscsabai lány ugyanis egy multi HR osztályán dolgozik teljes állású alkalmazottként, és az élet véletlen játéka hozta úgy, hogy egy céges csapatépítő alkalmával eljutott egy hobbiborász kóstolójára, akinek az előadása olyan hatással volt rá, hogy elkezdte komolyabban érdekelni a borászat világa.

ct3a2263_masolata_1.JPGTimi egyelőre ismerkedik a borászattal, jelenleg más területen dolgozik.

Azóta beleásta magát a témába, ellátogatott néhány borvidékre, elvégzett egy OKJ-s borász tanfolyamot, majd jelentkezett a Nyugdíj Mentor Programba. Azt meséli, hogy Jásdi Istvánnal, a mentorával könnyen megtalálták a közös hangot, az első találkozások alkalmával pont a szüret izgalmaiba csöppent. Túl a szakma szépségén, már azt is látja, hogy egy vállalkozást fáradtságos munka felépíteni, de reméli, hogy apró lépésekkel és tudatossággal neki is sikerülni fog egyszer. Még egyelőre új neki az, hogy mentorának figyelme csak rá irányul, mert, bár korábban a képzése során részt vett gyakorlatokon, ott nem volt lehetőség az ilyen, elmélyült mentor-mentorált kapcsolatra. “Remélem, hogy a program során sikerül Istvánékkal és az általa bemutatott szakemberekkel hosszabb távú, jó kapcsolatot kialakítani, mert, ha ezen a pályán elindulok, biztos lesznek még kérdéseim” – mondja.

Evelin - tudatosan készül a jövőre

“12 éves voltam, amikor elkezdtem videókat szerkeszteni - rövid zenés videókat sorozatokból meg filmekből. Aztán az ELTE Bölcsészettudományi Karán, a Filmelmélet és filmtörténet szakirányon jöttem rá arra, hogy jó volna akár filmeket is vágni” -meséli a szolnoki születésű Evelin, aki pont most készíti a diplomafilmjét.

dsc03417.JPGEvelin reméli, hogy sokat fog tanulni Hajnaltól.

“Hajnal, hiába nyugdíjas, még bőven jelen van a szakmában, ráadásul csak jókat hallottam róla, így mindenképp nagy lehetőségnek tartom, hogy a mentoráltja lehetek”. Bevallja azt is, mennyire lenyűgözi, hogy Hajnal olyan nagy nevekkel dolgozott, mint például Fábry Zoltán. Evelin - tanárai szerint - korosztályához képest nagyon céltudatos, tudja, hogy mit szeretne elérni, és ehhez meg is teszi a szükséges lépéseket.

“Gimi végén arra gondoltam, ha van egy hobbim, amit ennyire szeretek, akkor miért is ne építhetnék belőle karriert. Szerintem ez volt eddigi életem legjobb döntése, egy percig sem bántam meg, hogy a vágással kezdtem el foglalkozni”.

Kinga - ha bejön neki, szívesen áll kötéltáncosnak

„Remélem, hogy a mentor program után el tudom dönteni, hogy elinduljak-e a kötéltáncos pályán, és remélem, hogy közelebbről is megismerem a cirkuszi közeget.” - mondja Kinga, akitől nem áll távol ez a közeg, fiatalkora óta táncol, sőt 2016-ban saját társulatot is alapított - a Pirrogó Duót. Jól megy neki a tanítás is, hiszen a MU Termini-ben gyermek koreográfus, táncoktató. Bár nagyon szeret festeni, nem sok ideje marad rá, hiszen napjainak legnagyobb részét a tánc és a tánc oktatása teszi ki.

600px-_-401px-_-nevtelen-terv-masolata-2-1.pngKinga rutinos táncosként nagy lendülettel vetette bele magát a kötéltáncba.

Eddig még nem próbálta ki magát kötéltáncosként, de a mentor program most erre kiváló lehetőséget biztosít, sőt, úgy gondolja, ha a programban tetszeni fog neki a kötéltánc, akkor akár hivatásának is ezt választja. Mentorával szinte minden nap találkoznak, azt meséli, hogy könnyen megtalálták a közös hangot, és stabilan végig tud menni a kötélen. Emlékszik, ezt az első alkalommal még szinte elérhetetlennek tartotta.

Márton: ugyan vadászpilóta már nem lehet, de továbbra is nagy szenvedélye a repülés

Márton teljesen más területről, az informatika oldaláról érkezik a programba. A repülésbe már kiskorában, a kecskeméti légibázison szeretett bele, ahol évről évre megjelent a szüleivel MIG-29-eseket nézni. Itt megismerkedtem a légibázis akkori parancsnokával, aki mély nyomot hagyott az életemben. Ő volt az egyik olyan ember, aki miatt elhatároztam, hogy vadászpilóta leszek. – meséli Márton. Gyerekkori álma azonban nem tudott beteljesülni, ugyanis közben szemüvegessé vált, ami kizáró ok a vadászpilótáknál. Végül az informatika szakmát választotta, de a tervei között szerepel, hogy hobbiként beépül a repülés az életébe.

600px-_-401px-_-nevtelen-terv-masolata-1.pngMárton nem adta fel, hogy a jövőben hobbiként hódoljon a repülésnek, ami nagy szenvedélye már gyerekkora óta.

A mentor program visszaad nekem egy kis reményt, hogy a repüléssel még egyszer, tudjak foglalkozni, ráadásul olyan lehetőséget biztosít, ami másként nem adatott volna meg” - magyarázza Márton, aki fiatal kora ellenére tudatosan készül a jövőjére.

Az OTP Nyugdíjpénztár Nyugdíj Mentor Programja 4 fiatal számára biztosít lehetőséget arra, hogy egy-egy saját területén tapasztalt és már boldog nyugdíjas mentor segítségével készüljenek fel a szakma és az élet kihívásaira. A program résztvevői kipróbálhatják, milyen lenne, ha álomszakmájukban dolgozhatnának, és nyugdíjasként hobbiként hódolhatnának hivatásuknak. A mentorpárosok közösen eltöltött ideje alatt kiderül, milyen kihívások és döntések, mekkora anyagi felkészülés szükséges a boldog nyugdíjas évekhez.  Mindebben egy tapasztalt, hivatását ma már hobbiként űző mentor van a segítségükre.


A posztot az OTP Nyugdíjpénztár támogatta.

A bejegyzés trackback címe:

https://bezzeganyugdijasok.blog.hu/api/trackback/id/tr514222127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Bezzeg a nyugdíjasok

Hogyan lehetnek nyugdíjas éveink aktívak és örömteliek? Mit tanulhatnak a fiatalabb generáció tagjai az idősektől? A Nyugdíj Mentor Program szereplőit követve személyes tapasztalatokat és hatékony tippeket osztunk meg hétről hétre.

Friss topikok

süti beállítások módosítása